Povodom 03. maja, Svjetskog dana slobode medija

Povodom 03. maja, Svjetskog dana slobode medija, Faruk Zupčević, predsjednik Društva novinara Bosne i Hercegovine, upućuje čestitke svim novinarima i medijskim radnicima u Bosni i Hercegovini.

Mediji i novinari, jedan su od glavnih stubova demokratskog društva i kao takvi imaju veliku odgovornost da istinito informišu građane naše zemlje o svim procesima u vezi njihovog svakodnevnog života, te je nedopustivo da ih iko sprječava u tome. Novinari i mediji Bosne i Hercegovine su i u ovom teškom vremenu za čovječanstvo bili stalno na prvoj liniji odbrane od virusa Covid 19, informišući građane o svim opasnostima i teškoćama koje su zaprijetile svijetu i do sada odnijele više od 270.000 života. Iako pandemiji ni izbliza nije kraj, mogli bismo reći da su novinari pravovremeno, profesionalno i odgovorno informisali građane, pri tom ne šireći strah i paniku.

Uslovi u kojima rade novinari u Bosni i Hercegovini su teški, pa ipak prema nekim istraživanjima, mediji su institucije kojima građani najviše vjeruju. Naravno, to je prilika i obaveza medija da se ojača njihova uloga kako bi se unaprijedio njihov položaj u društvu koji je sada jako loš.

Prema procjenama, 35% novinara u medijskoj zajednici Bosne i Hercegovine, koja ima više od 3.000 zaposlenih, radi na crno. Potpisani ugovori su nepovoljni. Najčešće na određeno vrijeme, bez uplačenih doprinosa za zdravstveno i penziono osiguranje. Novinari najčešće rade za plaće koje se kreću od 300 do 500 eura. Sigurnost rada novinara je također upitna.

U proteklih 10 godina, prema podacima misije OSCE-a u BiH, evidentirano je blizu 500 napada na novinare. Prema izvještajima organizacije Reporteri bez granica o slobodi medija, BiH je na 58 mjestu, među 180 zemalja svijeta i najbolja je u regiji. Prema indexu sloboda medija, na osnovu kojeg je sačinjen izvještaj, stoji da Bosna i Hercegovina ima najliberalnije zakone o slobodi medija, ali njihova implementacija i realizacija je zakočena zasićenim pravosudnim sistemom.