Društvo novinara BiH osudilo napad na novinara N1 Adija Bebanića

Iako su događaji oko jučerašnje Povorke ponosa u Sarajevu, kao i skupovi protiv Povorke, generalno prošli bez incidenata, te pokazali da je u BiH moguće raspravljati i o osjetljivim temama uz visok stepen tolerancije i spremnosti na prihvatanje drugačijeg, Društvo novinara BiH sa žaljenjem konstatira da ni ovi događaji nisu mogli proći bez novog slučaja napada na predstavnike medija.

Prema informacijama kojima raspolažemo, tokom jučerašnjeg prostesta protiv Povorke u centru Sarajeva došlo je do napada na kolegu Adija Bebanića, novinara televizije N1, tačnije do fizičkog kontakta sa građaninom navodno nezadovoljnim načinom izvještavanja televizije N1. Srećom brzom intervencijom policije spriječen je teži incident, a policija je o slučaju napisala službenu zabilješku.

Očekujemo da će prema napadači biti preduzete zakonom predviđene mjere, a javnost još jednom pozivamo da poštuju predstavnike medije i svoje eventualno nezadovoljstvo nečijim izvještavanjem izražavaju na primjeren način.

Ponavljamo da su su sloboda izražavanja i medija osnovni temelji demokratije, beč čega je u društvu nezamisliva normalna rasprava o bilo kojoj temi.